Lilly och Isac har hittat hem

Trenden att flytta till lugnet märks i Lessebo kommun. Att bo i mindre tätort eller ute på landet lockar. Några som hittat sin nya plats i tillvaron är Lilly och Isac Mihlté. Platsen är Skrämbohult strax utanför Skruv.

– Från start så förälskade vi oss i den här gården, säger Lilly. Den är vårt centrum, nära till det vi behöver och många av våra släktingar.

När Lilly och Isac började leta efter hus så var siktet inställt på sydöstra Sverige där många i familjen och släkten redan bor. Med ett hus utanför Skruv så har de nära till både Blekingekusten med Karlskrona samt Kalmar och Växjö.

Isac: ”Vi var på flera visningar, mest i trakterna kring Emmaboda, när vi till slut hittade rätt. Nu har vi bott här sedan i höstas och vi har vår första gemensamma sommarsemester.”

Både Lilly och Isac är anställa på Lessebo kommun och arbetar i Lessebo. De samåker till arbetet och på väg hem så brukar Isac cykla de dryga 14 kilometrarna från jobbet. Hemmet består av en fastighet på 1,5 hektar men ingen skog, det var de inte heller ute efter. Det som var viktigare var en plats att kunna ha hästar på. Förutom bostadshuset finns ett stall och en vagnhall.

Lilly: ”Vi hade inte tänkt att skaffa hästar på en gång, men det blev så ändå. Nu har vi två hästar och det en dröm som jag haft sen barnsben. Nu kan jag gå ut på morgonen och vara med hästarna.”

”I Stockholm kände vi knappt våra grannar men här är det helt annorlunda. När vi var nyinflyttade kom folk på besök och lämnade blommor.” Isac berättar och klappar om hunden Sirius som nyfiket lyssnar på samtalet.

De har bott i Stockholm där Isac studerade. Sista terminen så hade de redan flyttat till Småland och det fungerade bra då det mesta av studierna var på distans. Lilly kan ibland sakna utbudet av caféer men menar att det är överlägset bättre att kunna gå ut med en kopp kaffe och sätta sig i hängfåtöjlen.

Det är ett socialt hus och många kommer på besök. Under sommaren blir det mycket grillande när föräldrar, släkt och vänner kommer på besök. Ibland är det kompisar från Stockholm och då brukar det bli arbetsläger på gården. När de är själva så börjar en vanlig dag på sommaren med att Lilly går ut till hästarna, rider och sen kommer tillbaka lagom till frukost.

– Jag får påminna Isac om att ta en paus under dagen, skrattar Lilly och tittar på Isac. Det finns mycket att göra men vi hinner med och tar saker efter hand. Över frukosten brukar vi planera upp dagen och bestämma vad vi ska göra under dagen, säger Lilly.

– Just nu håller vi på att ordna till logen så den kan vara festlokal, säger Isac. Sen planterar vi en häck också.

Både Lilly och Isac berättar att de prövar sig fram i huslivet. Deras råd till andra som går och funderar på att flytta till landet är tydligt: Våga satsa, skaffa en plan men var flexibel för det kommer dyka upp saker som ändrar planen.

”Vi har växt så mycket i oss själva. Det kommer hinder på vägen men man löser dem tids nog. Och jag har aldrig känt mig så tillfreds med livet som jag gör nu.” /Lilly